Bakanlık ve devlet olarak sahanın içindekileri de dinleyerek yol aldıklarını ifade eden T.C. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Prof. Dr. A. Haluk Dursun, KAM’18 Kongresi ve Fuarında kültür endüstrisinin yeni bir kavram olduğuna ve buna gerçekten ihtiyaç olduğuna vurgu yaptı.
Sektörün açılımı için birkaç örnek paylaşan Dursun, geçtiğimiz yıl Lahey Adalet Divanından kurumlarında bulunan taban halısının restore edilmesi ve korunması yönünde bir talep geldiğini belirtti. İncelemede halının Hereke Halısı olduğu ve günümüzde bu halıların restorasyonuna yönelik bir alan olmadığını söyledi. Bu sektörün yeni girilmesi gereken alanlarından bir olarak bu tür tekstil ve halı restorasyonu alanını işaret etti.
Kütüphane, arşiv ve müzecilik alanlarının üçünü de kapsayan Topkapı Müzesini de örnek gösteren Dursun, müzenin en büyük derdinin fumigasyon yani ahşap ve tekstil eserleri kurtlanma ve içten içe yok olma tehlikesinde olduğunu kaydetti. Bunun nasıl yapılacağının tartışılacağını ve bu alanın yine girilmesi gereken ve potansiyeli olan geri bir alan olduğunu söyledi.
Yine Topkapı Sarayı başta olmak üzere sahada yangın erken uyarı önlemi sisteminin önemine dikkat çeken Dursun, eğilmek gereken diğer bir alanın da teknoloji ve dijital çağa rağmen, küratörlük yani teşhir ve tanzim sanatı olduğunu belirtti.
Kültür ve sanat yönetiminin de önemli olduğunu sözlerine ekleyen T.C. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Prof. Dr. A. Haluk Dursun, kültürün artık bir süper güç olduğunu Türkiye’nin bu süper gücünün keşfedilmesi, ortaya çıkarılması, tanıtılması ve pazarlanması gerektiğini sözlerine ekledi.